Intocht bevrijdingsvuur en Liberty Tour

 

De viering start met een feestelijke intocht van het bevrijdingsvuur

Na onderhandeling tussen de Duitse en geallieerde militairen wordt op 5 mei 1945 vanuit Hotel de Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitsers aangekondigd en vieren wij op deze dag onze bevrijding. Sinds 1948 wordt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur voor het Hotel de Wereld ontstoken en symboliseert de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei. Vanuit Wageningen vertrekken loopgroepen vanaf deze historische locatie het land in om het vuur te verspreiden. Ook inwoners van Alphen aan den Rijn lopen mee met deze bevrijdingsvuurestafette en brengen het vuur naar onze gemeente.

Alphoto/JanJaapRensink

Dit bevrijdingsvuur, symbool voor onze vrijheid, en de lopers worden feestelijk ingehaald. De intocht start om 12.00 uur vanaf het Hazeveld. De lopers met het bevrijdingsvuur worden begeleid door een colonne van historische legervoertuigen en de Drumband TTH Hazerswoude. Rond 12.15 uur stopt de colonne op het Burgemeester Visserpark en het bevrijdingsvuur zal worden ontstoken door burgemeester Liesbeth Spies bij het verzetsmonument.

Alphoto/JanJaapRensink

Daarna wordt het bevrijdingsvuur door groepen kinderen in de militaire voertuigen naar de verschillende oorlogsmonumenten in kernen gebracht. Met dit bevrijdingsvuur staan we stil bij onze vrijheid.

Alphoto/PeterSijm

Het programma:

11.45 uur 
De colonne van militaire voertuigen start op de Gouwelandenlaan en gaat via de Goudse Schouw, Prins Bernhardlaan en Nieuwedijk naar de Prins Hendrikstraat. Vanaf de Prins Hendrikstraat wordt de oorspronkelijke route van de bevrijders in mei 1945 gevolgd.

12.00 uur  
Aankomst Hazeveld. Drumfanfare TTH Hazerswoude en de Alphense lopersgroep voegen zich bij de colonne en gezamenlijk gaan zij via de Julianastraat, langs het Rijnplein, de Wilhelminalaan naar het Burgemeester Visserpark.

12.15 uur  
Aankomst op het Burgemeester Visserpark. Het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken door burgemeester Liesbeth Spies bij het verzetsmonument op het Burgemeester Visserpark.

13.15 uur
Start van de stadswandeling oorlog en bevrijding in Alphen vanaf het Burgemeester Visserpark. Aanmelden kan via: stadswandeling5mei@aovinfo.nl

Colonne legervoertuigen rijdt met de kinderen woonachtig in de kernen en het bevrijdingsvuur naar de kernen

13.30 uur
Doorkomst Koudekerk aan den Rijn.

13.35 uur
Aankomst Hazerswoude-Rijndijk bij de gedenkplaats J. van Lennepkade. De kinderen ontsteken het bevrijdingsvuur aan de Bilderdijklaan in Hazerswoude-Rijndijk.

LUNCHPAUZE ALLE DEELNEMERS

14.25 uur
Colonne rijdt naar Hazerswoude-Dorp.

14.35 uur
Doorkomst Hazerswoude-Dorp.

14.45 uur
Aankomst Benthuizen bij de Begraafplaats Vrederust. Kinderen ontsteken het bevrijdingsvuur.

15.15 uur 
Colonne rijdt naar Boskoop.

15.30 uur  
Aankomst Boskoop bij het Raadhuisplein. Kinderen ontsteken het bevrijdingsvuur.

16.00 uur 
Einde intocht bevrijdingsvuur.


De intocht van het bevrijdingsvuur maakt indruk. Lees hoe een lid van de estaffetteploeg dit beleeft.

“Intocht bevrijdingsvuur krijgt betekenis door de verhalen uit 1945″ 

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen wordt het door sporters verspreid naar verschillende gemeenten. Nettie Meijdam heeft al zes keer meegedaan met de Alphense estafetteploeg, vijf keer rennend en één keer met de fiets vanwege een blessure.    


Nettie Meijdam, 4e van rechts

Na de dodenherdenking op het Burgemeester Visserpark op 4 mei vertrekt de estafetteploeg met de auto naar Wageningen en voegen zij zich bij alle sporters die uit het hele land naar Hotel de Oude Wereld zijn gekomen. Om mindernacht wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit moment markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Daarna start de estafette. Sportief gezien is de estafette erg leuk, elkaar tijdens de 90 kilometer afwisselen en het dan langzaam licht zien worden. Wat ieder jaar grote indruk maakt is de kranslegging door de Alphense ploeg bij het monument bij de Grebbeberg, zo’n 6 km na de start.

Sinds twee jaar wordt de aankomst van het bevrijdingsvuur in de gemeente begeleid door de Liberty Tour en wordt de route van de Prinses Irenebrigade van mei 1945 gevolgd.

“Dat is een leuke ervaring”, zegt Nettie.  “De kerkklokken luiden en er staan veel mensen langs de kant van de weg. Vorig jaar sprak ik een inwoner die zijn lange leven al langs deze route woont en door de militaire colonne de bevrijding van 1945 herbeleefde. Dan krijgt de intocht echt betekenis”.

Als Nettie aan vrijheid denkt, herinnert zij zich de verhalen van haar moeder die als 23 jarig meisje op 10 mei 1940 het bombardement op Rotterdam meemaakte. Haar moeder zei altijd “Aan de oorlog is niets heldhaftigs, wat telt is de vrijheid na die oorlog”.

Foto’s 2018