Liberty Tour en Bevrijdingsfeest

In de voetsporen van de bevrijders

Na het tekenen van de vrede in Hotel de Wereld te Wageningen vertrokken in mei 1945 de Canadezen en Nederlandse Irene Brigade naar Den Haag om ‘de Hofstad’ te ontzetten. Veel leden van de Irene Brigade waren inwoners uit Zuid-Holland die o.a. als Engelandvaarders in 1940 vluchten. Zij reden mee met de bevrijdingsintochten via Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden naar Den Haag. De Liberty Tour, route van de Vrijheid en Vrede, is dus een symbolische geschiedenisroute die lokale verhalen en locaties verbindt.

 In de nacht van 4 mei voegt de Alphense estafetteploeg  zich bij alle sporters die uit het hele land naar Hotel de Oude Wereld in Wageningen zijn gekomen. Om middernacht wordt daar het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit moment markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Daarna start de estafette van alle sportploegen die het vuur door heel Nederland verspreiden.

Bevrijdingsdag in Alphen aan den Rijn wordt ingeluid met een feestelijke intocht van een colonne van historische militaire voertuigen, de Liberty Tour, en de Alphense estafetteploeg met het bevrijdingsvuur m.m.v. Band of Liberation via de oorspronkelijke route van de bevrijders in mei 1945.

De intocht van de Liberty Tour maakt indruk. Lees na het foto overzicht  hoe een lid van de estaffetteploeg bevrijdingsvuur en een veteraan dit hebben beleefd.

Intocht bevrijdingsvuur krijgt betekenis door de verhalen uit 1945″ 

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen wordt het door sporters verspreid naar verschillende gemeenten. Nettie Meijdam heeft al zes keer meegedaan met de Alphense estafetteploeg, vijf keer rennend en één keer met de fiets vanwege een blessure.    


Nettie Meijdam, 4e van rechts

Na de dodenherdenking op het Burgemeester Visserpark op 4 mei vertrekt de estafetteploeg met de auto naar Wageningen en voegen zij zich bij alle sporters die uit het hele land naar Hotel de Oude Wereld zijn gekomen. Om mindernacht wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit moment markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Daarna start de estafette. Sportief gezien is de estafette erg leuk, elkaar tijdens de 90 kilometer afwisselen en het dan langzaam licht zien worden. Wat ieder jaar grote indruk maakt is de kranslegging door de Alphense ploeg bij het monument bij de Grebbeberg, zo’n 6 km na de start.

Sinds twee jaar wordt de aankomst van het bevrijdingsvuur in de gemeente begeleid door de Liberty Tour en wordt de route van de Prinses Irenebrigade van mei 1945 gevolgd.

“Dat is een leuke ervaring”, zegt Nettie.  “De kerkklokken luiden en er staan veel mensen langs de kant van de weg. Vorig jaar sprak ik een inwoner die zijn lange leven al langs deze route woont en door de militaire colonne de bevrijding van 1945 herbeleefde. Dan krijgt de intocht echt betekenis”.

Als Nettie aan vrijheid denkt, herinnert zij zich de verhalen van haar moeder die als 23 jarig meisje op 10 mei 1940 het bombardement op Rotterdam meemaakte. Haar moeder zei altijd “Aan de oorlog is niets heldhaftigs, wat telt is de vrijheid na die oorlog”.

“Een mooi eerbetoon aan alle veteranen”

Joop Dijk, veteraan, heeft aan de basis gestaan van de eerste intocht van de Liberty Tour door Alphen aan den Rijn in 2016. “Dat eerste jaar ging het wel wat moeizaam, maar het is dankzij de inzet van veel vrijwilligers uitgegroeid tot mooi evenement”. 


Joop Dijk, derde van rechts tijdens een eerbetoon aan Prins Bernhard in de Nieuwe Kerk

Joop werd als dienstplichtig militair bij de marine in 1961 voor een missie uitgezonden naar Nieuw Guinea. Na zijn terugkomst in Nederland zwaaide Joop af en wachtte hem een carrière in de lasertechniek. Pas na zijn pensioen hoorde hij van de erkenning van veteranen en voor zijn inzet tijdens de missie als dienstplichtig militair bij de marine ontving Joop in 2006 bij het Veteraneninstituut te Doorn zijn veteranenspeldje. Daarna werd hij gevraagd als bestuurslid bij het centrum voor veteranen De Oude Stomp, een activiteitencentrum voor veteranen. Een honk voor oud militairen en hun thuisfront om even bij te kunnen praten en ervaringen te kunnen delen van hun missie. Waar nodig wordt daar ook gezorgd voor de eerste opvang voor veteranen die last hebben van de missie waaraan ze hebben deelgenomen.

Ook was Joop betrokken bij het comité Herdenkingen. In 2016 zocht de Liberty Tour Foundation contact met het comité voor de intocht door onze gemeente. Een hele klus voor het kleine comité maar met hulp van de vrijwilligers is het gelukt. Dit jaar wordt de intocht door de Alphense Oranje Vieringen georganiseerd.

Joop vindt de Liberty Tour schitterend. Hij zal dit jaar zeker weer aanwezig zijn; het is een mooi eerbetoon aan alle veteranen.