Koninklijk tv kijken

Nu we allemaal binnen moeten blijven draaien Netflix, Youtube en andere streamingsdiensten overuren. Want wat is het heerlijk om weg te dromen bij een goede film of serie. En wat is er leuker dan te kijken naar een film over het leven van een koning of een koningin? Hieronder vind je onze tips voor de beste films en series met een koninklijk tintje.

The Crown

Deze serie kan niet ontbreken in deze lijst: The Crown! In deze serie zien we hoe de huidige Engelse koningin Elizabeth II op jonge leeftijd koningin wordt van Groot-Brittannië, en wat dit betekent voor haar persoonlijke leven. In latere seizoenen zien we hoe Elizabeth omgaat met verschillende grote en heftige gebeurtenissen, zoals de Suezcrisis en de Ramp van Aberfan. Leuk detail is dat de acteurs na twee seizoenen wisselen, zo speelt Claire Foy Koningin Elizabeth in seizoenen 1 en 2 en vertolkt Olivia Colman haar in seizoen 3 (en 4). Dit laat nog beter zien dat de verschillende seizoenen verschillende stadia in het leven van Elizabeth II tonen.

The Crown ontving 125 nominaties en won 55 prijzen, waaronder een Golden Globe en een Emmy Award. 

Grace of Monaco

In deze film volgen we de beginjaren van het leven van de Amerikaanse filmactrice Grace Kelly als prinses van Monaco. Wanneer zij in 1956 trouwt met prins Reinier III van Monaco geeft zij haar carrière als actrice op om haar man bij te staan in zijn taak. Maar dan wil buurland Frankrijk dat in Monaco belasting wordt geheven, die deels voor de Franse regering bestemd is. Prins Reinier gaat hier in eerste instantie niet mee akkoord waardoor er een politieke crisis ontstaat. Frankrijk dreigt zelfs de grenzen te sluiten en Monaco in te lijven. Grace Kelly moet al haar charmes in de strijd gooien om hier iets tegen te doen en speelt misschien wel de belangrijkste rol van haar leven.

Een vermakelijke film. Nicole Kidman vertolkt overtuigend de rol van Grace Kelly. Daarnaast is deze film alleen al leuk om te kijken vanwege alle dure auto’s en kleding die in beeld verschijnen.

The Tudors

In deze serie volgen we het leven van de Engelse Koning Hendrik VIII. Ja dat klopt, de koning die zorgde voor de breuk van Engeland met Rome en die zes vrouwen versleet (waarvan hij er twee liet onthoofden). We volgen Hendrik van zijn jonge jaren tot zijn overlijden, van zijn huwelijk met Catharina van Aragon tot aan die met Catharina Parr. We voelen bijna de druk die op hem wordt uitgeoefend om maar te zorgen voor een mannelijke troonopvolger en zien ook hoe hij steeds egoïstischer en wreder wordt.

Een grote plus aan deze serie is dat het overgrote deel van de serie historisch juist is. Sommige verhaallijnen zijn wel aangevuld met fictie, maar voor het overgrote deel is de serie historisch correct. Daarnaast zit The Tudors vol met talentvolle acteurs. Favoriet is toch wel Jonathan Rhys Meyers als de complexe Hendrik VIII, maar ook Henry Cavill (bekend als Superman) en Natalie Dormer (mede bekend van Game of Thrones) spelen de sterren van de hemel. Daarnaast kijk je tijdens deze serie je ogen uit, de kostuums zijn prachtig en de filmlocaties geven je echt het idee dat je leeft aan het hof van Hendrik VIII. 

Marie Antoinette

De verhaallijn ligt wat voor de hand. We volgen de 19-jarige Marie Antoinette die uiteindelijk koningin van Frankrijk wordt door haar huwelijk met de dauphin. Maar dan breekt de Franse Revolutie uit en staat heel haar leven op zijn kop. Deze film moet je echter kijken vanwege het decor. De film werd grotendeels opgenomen in het kasteel van Versailles en geeft daardoor echt het gevoel alsof je aan het hof van Lodewijk XVI bent. Ook qua kostuums en pruiken is het smullen geblazen, de film won hier terecht een Acadamy Award voor.

Sissi

Klopt, het is geen kerst. Maar de Sissi-films kan je wat ons betreft het hele jaar door kijken! De film is wat ouder dan de andere films en series in dit rijtje maar is zeker de moeite waard! Een favoriet van bijna iedereen!

Sissi is een geromantiseerd verhaal over de jonge jaren van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth. We zien haar verliefd worden op keizer Frans Jozef, die zich eigenlijk zou verloven met Sissi’s zus Helene (Néné). We zien vorstelijke kastelen en prachtige jurken. Let ook eens op het haar van Romy Schneider, de actrice die Sissi vertolkt. We zien de meest prachtige kapsels, de één nog mooier dan de ander.

En dan van eigen bodem:

De Troon

De Troon is een Nederlandse dramaserie over Koning Willem I, Koning Willem II en Koning Willem III. In zes afleveringen wordt teruggekeken op de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis in de negentiende eeuw. Dit is een serie over macht en eenzaamheid, over oprechte liefde en regelrechte haat. Hoewel de serie op onderdelen flink gedramatiseerd is en dus niet altijd waarheidsgetrouw is, blijf je tot het einde kijken. 

Koning Willem I
Koning Willem II
Koning Willem III

De Prins en het meisje

Deze tweedelige miniserie met sprookjesachtige titel gaat over de liefde tussen Mabel Wisse Smit en prins Friso. Hoewel de serie slechts een interpretatie is van historische gebeurtenissen en daarnaast sterk gedramatiseerd is, laat De Prins en het meisje ook zien onder welke druk de relatie van prinses Mabel en prins Friso heeft moeten staan.