Oud Hollandse Pret

Zin in wat gezelligheid? Speel eens een spelletje. Natuurlijk kun je dan kiezen voor een potje kaarten of Risk, maar wat dacht je van deze oud Hollandse varianten?

Koekhappen

Denk je aan oud Hollandse spelletjes dan denk je aan koekhappen. Met als grootste voordeel: je hebt met weinig voorbereiding de grootste lol! Het enige wat je nodig hebt is ontbijtkoek, een stevige draad en een naald. De eerste stap is de ontbijtkoek in dunne plakken snijden. Het is altijd even uitproberen hoe dik de plakken precies moeten zijn, want je wilt natuurlijk ook niet dat de plakken na één keer happen van de draad afvallen. Vervolgens rijg je de plakken aan de draad en hang je de draad ergens horizontaal op. Tada, het koekhappen kan beginnen!

De persoon die als eerste de ontbijtkoek van het draadje opgegeten heeft, is de winnaar van het spel. Maar dat mag hij/zij alleen maar doen met de handen op de rug. Wil je het spel nog moeilijker maken? Doe dan een blinddoek om. Heel veel succes met koekhappen en eetsmakelijk!

Foto: Alphoto/Peter Sijm

Nog een tip: in een oranje cupecake happen

Ezeltje Prik

Bij dit spel moet je de staart op de ezel prikken. De persoon die het dichtstbij de juiste plek komt wint. Klinkt makkelijk toch? Het spel is alleen moeilijker dan je denkt, want voordat je begint krijg je een blinddoek om en word je een paar keer rondgedraaid. Voor dit spel zoek je een plaatje van een ezel op internet op en teken het voorbeeld na op een groot vel papier. Knip uit een ander papier een staart en duw hier een punaise door. Nu nog een theedoek vanuit de keuken en je bent klaar!

Een eigen variant op dit spel is makkelijk te maken. Wie weet prik jij thuis in plaats van de staart op de ezel wel de kroon op het hoofd van onze koning!

Zaklopen

Haal die jute zakken van zolder want we gaan zaklopen! Maak een start- en finishlijn en je kunt al starten. Steek je benen in de zak en probeer zo snel mogelijk over de eindstreep te komen. De persoon die als eerste finisht wint de race! Wil je het wat moeilijker maken? Maak met pionnen en andere obstakels een heel parcours. Probeer ook eens verschillende tactieken uit, werkt het beter om naar de finishlijn te springen of is het sneller om met je voeten in de hoeken te lopen? Speel dit spel wel op het gras of een andere zachte ondergrond in verband met vallen.

Spijkerpoepen

Dit spel vergt de opperste concentratie. Je hebt een aantal flessen nodig, touw en lange spijkers. Maak de spijker vast aan het touw en bind het touw vervolgens om de middel van een speler. Zorg er voor dat de spijker iets onder de speler hangt, want het doel is om de spijker als eerste in de fles te krijgen. Hiervoor mag je uiteraard niet je handen gebruiken, dat zou namelijk te makkelijk zijn. Buig je knieën, ga zitten alsof je moet poepen (spijkerpoepen) en succes!

Servies gooien

Servies gooien mag alleen op Koningsdag op het Europapark het kan dit jaar niet maar volgend jaar weer wel. Dus dit niet thuis doen!!!

Foto: Alphoto/Henk Langerak

Eierlopen

Doel van dit spel is om, terwijl je een lepel met daarop een ei vasthoudt, zo snel mogelijk een parcour af te leggen. Valt je ei van de lepel af? Dan moet je weer opnieuw beginnen. De speler die als eerste over de finish komt zonder zijn ei te laten vallen is de winnaar. Oorspronkelijk speel je dit spel met een rauw ei, maar tegenwoordig wordt het ei ook vaak van te voren gekookt. Dit scheelt behoorlijk in de viezigheid en is eigenlijk net zo leuk.

Je kunt ontzettend veel variaties bedenken op dit spel. Maak bijvoorbeeld de regel dat je de lepel maar met één hand mag aanraken en dat je je andere hand op je rug moet houden. Of geef spelers twee lepels met twee eieren! Of zet een heel moeilijk parcours uit waarbij spelers over obstakels heen klimmen. De eierloopkampioenen kunnen dit natuurlijk zonder handen met de lepel in de mond… als dat maar goed gaat!