Verhalen om te delen

Het Wijkcentrum Swaenswijk organiseert twee lezingen en een koffieochtend die in het teken staan van verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lezing: Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel
Datum: maandag 25 april 2022
Aanvang: 14.00 uur

Auteur Frank Hemminga vertelt over de indrukwekkende biografie Wacht maar- Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel, waar ook het leven van de moeder van Frank een rol in speelt. Gea Hemminga-Venema werkte jarenlang in de Joodse crèche, totdat de Duitsers daar abrupt een eind aan maakten. Hoe ging het er precies aan toe in deze crèche?

slaapkamer van de joodse crèche

Wie was de bevlogen en standvastige Henriëtte Pimentel die de leiding had? De Amsterdamse was directrice van de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg op de Plantage Middenlaan. Zij zorgde dat naar schatting zeshonderd Joodse kinderen konden ontsnappen. Eén van de ontsnapte crèchekinderen van toen – Esther Barendse Boas – is aanwezig bij deze lezing.

Entree; € 5,00 incl. 2x koffie/thee.

Kom met foto’s, verhalen en herinneringen naar de speciale koffieochtend
Datum: donderdag 28 april 2022
Aanvrang: 10.00 uur

Deze koffieochtend PLUS staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar! Er zijn nog veel mensen, die oude foto’s uit die tijd hebben en hun verhaal daar over willen vertellen. Het hoeft niet persé een foto uit Alphen te zijn en als u liever wilt horen wat anderen vertellen, is dat ook geen probleem.
Vrijheid is een groot goed en dat ervaren veel mensen vandaag aan de dag nog aan den lijve.
Goed om dit met elkaar te delen. Het geheel staat onder leiding van Kees Visschedijk.

Toegang en de koffie/thee zijn gratis. Iedereen is welkom.

Lezing: Oorlogsverhaal uit een sigarendoosje
Datum: maandag 2 mei 2022
Aanvang: 14.00 uur

Dochtertje Elsa, moeder Maria en grootmoeder Rosetta

Deze themabijeenkomst staat in het teken van een aangrijpende geschiedenis van een onderduikersgezin uit de Tweede Wereldoorlog.
Sjanie Slingerland ontdekte, na de dood van haar man, in een blikken sigarendoosje foto’s en papieren van een jong Joods gezin dat ondergedoken zat bij de Kwekerij Slingerland in Nieuwkoop. Vermoedelijk is het gezin, bestaande uit Moritz Machiel Moses, zijn echtgenote Mara van den Berg en hun dochtertje Elsa overhaast vertrokken, want het blikje met papieren is achtergelaten.
Chris Hoogendoorn uit Aarlanderveen heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van het sigarenkistje en is achter veel informatie gekomen. De onderduikers hebben een gezicht gekregen. Chris Hoogendoorn wil hier graag over vertellen, want wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog mag niet verloren gaan; ook niet voor generaties daarna.
De lezing wordt muzikaal omlijst door Ad Hesseling op de piano en Inge Kempen met dwarsfluit.

Entree: € 5,00 incl. 2x gratis koffie/thee.

De ingang van het Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b, 2406 AP Alphen aan den Rijn.
Meer informatie: www.wijkcentrumswaenswijk.nl