Intocht van het bevrijdingsvuur

De feestelijke intocht van het bevrijdingsvuur in onze gemeente.

Foto: Bram Strookman

Na onderhandeling tussen de Duitse en geallieerde militairen wordt op 5 mei 1945 vanuit Hotel de Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitsers aangekondigd. Wij vieren op deze dag onze bevrijding. Sinds 1948 wordt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur voor het Hotel de Wereld ontstoken. Dit vuur symboliseert de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei. Vanuit Wageningen vertrekken loopgroepen vanaf deze historische locatie om het vuur te verspreiden. Ook inwoners van Alphen aan den Rijn lopen mee met deze bevrijdingsvuurestafette en brengen het vuur naar onze gemeente.

De militaire colonne met historische legervoertuigen van Vrij ad Rijn zorgt voor de verspreiding van het vuur in de kernen.

De AOV, de oranjecomités en evenementencommissies uit de kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn, de scouting van Hazerswoude en Boskoop organiseren samen deze bevrijdingstocht door onze gemeente.

foto: Bram Strookman

De colonne start vanaf het Hazeveld in Alphen aan den Rijn en rijdt daarna langs het Rijnplein het  defilé. Vervolgens is er een ceremonie op het Burg. Visserpark waar burgemeester Liesbeth Spies het bevrijdingsvuur zal ontsteken. De intocht wordt vervolgd via de Lage Zijde naar Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp (west), Benthuizen, Hazerswoude-Dorp (oost) naar Boskoop. Daar wordt het evenement afgesloten met een feestelijke intocht door het centrum.

De kinderen van de scoutingverenigingen rijden mee in de voertuigen, nemen het bevrijdingsvuur mee en steken in hun eigen kern het bevrijdingsvuur aan bij de plaatselijke herdenkingsmonumenten.

De route en globale doorkomsttijden:

12.00 uurStart vanaf het Hazeveld m.m.v. de Band of Liberation
12.10 uurDefilé bij het Rijnplein in aanwezigheid van Burgemeester Spies
12.40 uurAankomst Burgemeester Visserpark en aansluitend de ceremonie bevrijdingsvuur bij het monument
13.50 uur Doorstart rondrit
14.00 uurDoorkomst Café de Heul Oudshoornseweg
14.10 uur Doorkomst Koudekerk aan den Rijn
14.20 uurDoorkomst Hazerswoude-Rijndijk m.m.v. de Band of Liberation. De kinderen ontsteken bevrijdingsvuur bij de gedenkplaats
15.00 uurDoorkomst Benthuizen. Kinderen ontsteken bevrijdingsvuur op de begraafplaats.
15.45 uurDoorkomst Hazerswoude-Dorp Dorpsstraat Oost
15.55 uurDoorkomst Boskoop via station Parklaan en de Boogaard met m.m.v. Scoutingband de Schouw
16.10 uur Ontsteken bevrijdingsvuur en afsluiting in het centrum van Boskoop