Verhalen om nooit te vergeten
Wijkcentrum Swaenswijk organiseert twee bijeenkomsten die in het teken staan vande Tweede Wereldoorlog.
De Februaristaking

Tijdens de koffieochtend PLUS van donderdagmorgen 25 april 2024, van 10.00–12.00 uur zal Kees Visschedijk spreken over De Februaristaking.
De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia’s in Amsterdam waarbij 427 Joodse mannen opgepakt en gedeporteerd werden.
Kees Visschedijk zal vertellen welke gebeurtenissen tot deze razzia’s hebben geleid, wat het lot was van de weggevoerde mannen en welke gevolgen deze gebeurtenissen hadden voor de houding van de Duitse bezetter tegenover de Joodse Nederlanders en de rest van de bevolking.
Kees Visschedijk is de schrijver van het boek: ‘Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer’.
Herinneringen aan de wegvoering van de Alphense Joden in 1942
De Koffieochtend Plus begint om 10.00 uur. Entree is gratis, evenals de koffie/thee.
Herinneringen Tweede Wereldoorlog in
Alphen aan den Rijn

Maandag 29 april, aanvang 14.00 uur
Henry Wilbrink, voorzitter van de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn, neemt u mee om herinneringen op te halen uit de Tweede Wereldoorlog. Steeds minder mensen hebben dit van dichtbij meegemaakt, maar het goed om de herinneringen te blijven delen.

De oorlog leidde tot schaarste van allerlei goederen en bonkaarten werden ingevoerd. Het gehate persoonsbewijs werd uitgereikt aan iedereen boven de 15 jaar. De oorlog was ook de hongerwinter en de gaarkeuken. Angst voor dodelijke bombardementen zoals in Hazeveld en Zeilmakerstraat.
In augustus en september 1942 werden bijna alle Alphense Joden afgevoerd. De Stolpersteinen doen de namen herinneren.
Er kwam steeds meer heimelijk verzet ook in Alphen aan den Rijn. Maar wat zeggen vandaag de dag nog de namen van: Mr. Meijer en meester Hoornenborg, Wieringa, Bos, Pastoor Zacharias de Korte en dokter Pilon.
Uiteraard is er ook aandacht voor de bevrijding.
Aan de hand van documenten, foto’s en films willen we herinneringen oproepen en een beeld schetsen hoe het in Alphen in 40-45 was, voor de gewone burger, de Joodse medemens maar ook de gemeenteambtenaar.
Naast documenten en films zijn het natuurlijk de verhalen van de Alphenaren. Ook wij zijn benieuwd welke herinneringen er nog zijn en welke onderwerpen kunnen worden uitgediept.
We nodigen iedereen uit om de verhalen te vertellen en eventueel voorwerpen mee te nemen. Het is goed dat we de oorlogsjaren nooit vergeten.
Entree € 5,00 incl. 2x koffie/thee.
Meer info: www.hvalphen.nl of www.wijkcentrumswaenswijk.nl
De ingang van Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b, 2406 AP Alphen aan den Rijn
Meer informatie kijk op de website: www.wijkcentrumswaenswijk.nl