Vrijheid is kostbaar

Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend

Op Bevrijdingsdag rijden de kinderen van verschillende scoutingverenigingen mee in de militaire colonne om het bevrijdingsvuur naar hun eigen kern te brengen. Ook de mr. Van Daalgroep uit Boskoop is altijd van de partij. Een mooi symbool want de naam danken de scouts aan een Boskoopse verzetsstrijder, Ard van Daal. Een man die in de oorlogsjaren zijn plicht en eer boven zijn eigen leven stelde.

Mark Boon, die sinds 1991 lid is van de scouting, wil niet dat het verhaal van Ard van Daal wordt vergeten en heeft jarenlang onderzoek verricht naar het leven en daden van Ard van Daal. Dit onderzoek heeft geleid tot een boek met een beschrijving van een oorlogsverhaal en prachtige foto’s. Het boek biedt een overzicht van het leven van Ard van Daal, de activiteiten van de Binnenlandse Strijdkrachten in de omgeving van Boskoop tijdens de oorlogsjaren, evenals de functie die Ard als commandant heeft vervuld. De ontberingen die Ard heeft moeten doorstaan, worden ook gedocumenteerd.

Het boek, Ard van Daal – het levensverhaal van de Boskoopse verzetsstrijder, is op 25 mei 2024 aangeboden aan de nabestaanden van Ard en Eppie van Daal en de mr. Van Daalgroep.


Mark Boon:
“Dit boek is een aanzet die trots uitdraagt en om het verhaal van Ard van Daal levend te houden. Daarmee tonen wij als scoutinggroep het waard te zijn de naam te dragen van een verzetsstrijder die zijn leven gaf voor onze vrijheid”.

Ard is geboren in Amersfoort, na zijn middelbare school en diensttijd gaat Ard rechten studeren en in februari 1940 studeert hij af. Tijden voor feesten is er niet want op 9 februari meldt hij zich weer voor de militaire dienst. De spanningen in Europa lopen op. In mei 1940 is hij gestationeerd in Woerden.

Na de Duitse inval gaat Ard werken in Rotterdam maar wordt ook lid van de Verzetsgroep Albrecht Deze verzetsgroep verzamelt militaire inlichtingen van de bezetter en geeft dit door aan de geallieerden. Hiervoor wordt een radio-installatie gebruikt, maar in de randstad wordt het verzenden te gevaarlijk en de radio-installatie wordt verhuisd naar Boskoop. En zo komt Ard naar Boskoop. Samen met zijn vriendin en later echtgenote Eppie, woont hij eerst op de Berkenweg 63, daarna het Reijerskoop 41 en vervolgens de Zwarteweg B72, op alle plekken zijn zij ondergedoken.

Eind 1944 worden Ard en Eppie gearresteerd en voor verhoor naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Eppie wordt in januari 1945 vrijgelaten en duikt weer onder. Ard wordt op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme. Ard overlijdt op 22 mei 1945 als gevolg van de nazi-terreur waar hij een halfjaar lang aan is blootgesteld.

In september 1945 geeft de weduwe van Ard van Daal, Eppie, persoonlijk toestemming om de Boskoopse Scoutingvereniging te vernoemen naar haar man.