Op Koningsdag lekker buiten spelen, het kan!

 Vind jij het leuk om toch allerlei activiteiten te doen op Koningsdag? Dan ben je hier op de juiste pagina gekomen. We hebben een aantal leuke tips van Scouting De Uithoek gekregen die je samen met je broertjes, zusjes en vriendjes kan doen op de stoep voor het huis. Want wat is er leuker dan lekker buiten te zijn en samen te spelen! Hier komen de tips.

Koningsbal

Koningsbal is een spel voor 4 tot 7 spelers. Er is een speelvierkant van 4 vierkanten die even groot zijn. De vierkanten zijn met de klok mee genummerd van1 tot 4. In vierkant 4 is een extra driehoekje gemaakt. Dit is het vakje van de koning.

Foto: Scouting De Uithoek

De koning serveert en moet tenminste met één voet in het extra vakje staan. Voor de koning serveert roept hij: “Staat iedereen klaar?” en dan begint het spel.
Je mag de bal alleen onderhands raken. De bal moet 1x stuiteren én mag slechts 1x stuiteren in je vierkant voordat je hem vangt (ook bij het opslaan).
Als je een fout maakt, verlaat je het vierkant. De anderen draaien door naar het hogere vierkant naast hen. Een nieuw persoon begint in vierkantje 1.
De koning is ook de scheidsrechter en beslist in geval van twijfel. (behalve als er twijfel is bij de koning zelf, dan stemt de groep)
De buitenlijnen zijn in, maar raak je de binnenlijnen dan ben je af. Want de binnenlijnen zijn van twee vierkanten, dus dan weet je niet bij welk vierkant de lijn hoort. Bij buitenlijnen is dit wel duidelijk.
Je mag overal in jouw vierkant staan en bewegen.
Als de bal in jouw vierkant stuitert, moet je de bal vangen.
Je mag de bal alleen slaan; niet vastpakken of dragen.

Touwtje springen

Pak een groot touw. Heb je geen touw? Misschien hebben je ouders wel een spanband of een waslijn. Aan beide kanten van het touw staat iemand om het touw rond te draaien. Het touw aan een kant vastbinden aan een boom, klimrek of lantarenpaal kan ook.

Foto: Scouting De Uithoek

Hoe vaak kan jij in het touw springen? Kan je ook van buiten in het touw springen en na het springen weer uit het touw rennen? Zing er een liedje bij. Welke liedjes ken jij? “Spin in, de bocht gaat in” of “Beertje, beertje draai je rond”

Vinden jou broertjes en zusjes dit nog moeilijk. Dan kan je ook het touw van boven naar beneden bewegen. Zo krijg je een golfbeweging in het touw. De kleinere kinderen kunnen hier dan overheen springen.

Foto: Scouting De Uithoek

Ballen gooien

Aan dit spel kan iedereen snel meedoen. Pak thuis uit de keuken een aantal pannen of emmers, maar vraag natuurlijk eerst wel of dit mag. Teken met stoepkrijt een startlijn. Zet de pannen een eindje van de startlijn. De pannen die dichtbij de startlijn staan geef je laag cijfer en de pannen die verder weg van de startlijn staan geef je hoge cijfers. De cijfers bij de pannen of emmers zijn de punten die je kan verdienen bij het gooien.

Ga achter de startlijn staan en gooi 3 ballen in de pannen. De punten tel je bij elkaar op. De ballen kunnen tennisballen of pingpongballen zijn, maar met flessendoppen of kurken kan het ook.

Spreek met elkaar af hoeveel rondes je gaat spelen. Wie haalt de meeste punten?

Foto: Scouting De Uithoek

Bouw een oranje knikkerbaan

Een tijdje geleden waren twee Nederlandse broers in het nieuws die hele leuke knikkerbanen maakten, maar dat kunnen jullie ook! Het enige dat je nodig hebt is een helling, bijvoorbeeld in de zandbak, in het park bij je in de buurt, of je eigen tuin zodat de knikkers goed naar beneden kunnen rollen.

Bedenk eerst in grote lijnen hoe je baan gaat lopen. Dan graaf je hem langzaam uit of bouw er een stelling bij. Je kunt in de baan ook een splitsing maken, die later weer bij elkaar komt.
Gebruik je fantasie en bouw de mooiste baan! Daarna is het tijd voor de wedstrijd.

Welke knikker word de Koningsdagkampioen?

Ben je benieuwd naar nog meer spelletjes? Kijk dan op de website Thuisopavontuur.nl en leef je uit.

Vind jij de Scouting Uithoek leuk? Kom gerust een keer kijken. Wij hebben verschillende leeftijdsgroepen. Bevers (jongens en meiden van 5-7 jaar), Kabouters (meiden van 7-11 jaar), Welpen (jongens van 7-11 jaar), Gidsen (meiden van 11-15 jaar), Verkenners (jongens van 11-15 jaar) Rowans en Sherpa’s (jongens en meiden van 15-18 jaar). De groepen draaien op vrijdag en zaterdag. Meer info op www.deuithoek.nl. Wij zoeken ook jongeren (18+) die het leuk vinden om leiding bij ons te worden.