Oranje boekentips van onze eigen boekhandelaren

Wat is er leuker om je op Koningsdag te verliezen in de verhalen over het leven van een koning of een koningin? Even wat afleiding, even heerlijk ontspannen en even fijn wegdromen. Onze boekhandelaren van boekhandel Haasbeek hebben een aantal boekentips met een oranjetintje samengesteld. Veel leesplezier!

De tip van Lucia:

Han van Bree – De geest van het Oude Loo (Uitgeverij Conserve, 2015)

Dit boek laat heel goed zien wat voor ontzettend lastige keuzes een vorst(in) van tijd tot tijd moet maken. Van Bree maakt goed gebruik van privéarchieven en persoonlijk onderzoek en geeft zo een zeer uitgebreid beeld van de lastige periode die koningin Juliana doormaakte in de jaren 50. Zonder twijfel een van de betere historische boeken over ons koningshuis. Dit boek is bij verschijnen niet zo populair geworden als verwacht en dus momenteel niet meer nieuw in druk. Het boek is nog wel overal als e-book te vinden en in onze winkel is stiekem nog één resterend exemplaar op voorraad.

De tip van Wally:

Simone Lamain – Máxima: glans van Oranje (Noblesse Uitgevers, 2 april 2021)

In Máxima: Glans van Oranje staat de veelkleurigheid van koningin Máxima centraal. In tien thema’s en bijna honderdvijftig foto’s schetst dit boek het bijzondere leven van onze koningin. Van haar jeugd in Argentinië tot haar rol als moeder van drie dochters en van haar gevoel voor stijl tot haar reizen voor de Verenigde Naties. We zien Máxima uitgroeien tot een zelfbewuste powervrouw, die zich net zo goed thuisvoelt op de sjieke paardenraces van Ascot als bij het biersjoelen in Zeeland. Met een voorwoord van Blauw Bloed-presentator Jeroen Snel.

De tip van Jasper:

Luc Panhuysen – Oranje tegen de Zonnekoning: De strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa (Atlas Contact, 2016; nieuwe druk bij Olympus, 2020)

Luc Panhuysen heeft al vele boeken over de Nederlandse geschiedenis op zijn naam staan, maar wie echt wil weten hoe Nederland een grote rol heeft gespeeld op het Europese toneel moet zijn boek Oranje tegen de Zonnekoning: De strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa lezen. Willem III is waarschijnlijk de bekendste telg van de Oranjes buiten ons eigen landje: in Engeland staat hij zelfs bekend als William of Orange, in plaats van zijn overgrootvader, de man die wij hier Willem van Oranje noemen. Deze stadhouder (en koning van Engeland, Ierland en Schotland!) durfde de koning van een van de machtigste landen van Europa uit te dagen. Dit deed hij niet alleen uit nationale, maar ook uit persoonlijke overwegingen: tussen hem en de Franse koning Lodewijk XIV was een persoonlijke vete ontstaan die nog lang zou doordreunen in de Europese politiek. Voor elke echte geschiedenis-fanaat of fan van de vroege geschiedenis van de Oranjes is dit een essentieel boek. Ik heb het verslonden toen het verscheen! De meest recente herdruk bij uitgeverij Olympus is een ideale, betaalbare paperback-uitgave voor alle liefhebbers.

De tip van Marijke:

Arend van Dam – De gijzelaar en de bastaard: het verhaal van een vergeten prins van Oranje (Van Holkema & Warendorf, 2020)

Dit kinderboek gaat over de periode waarin de dertienjarige Filips Willem (de halfbroer van latere stadhouders Maurits en Frederik Hendrik) door de koning van Spanje als gijzelaar wordt gehouden om zijn vader, Willem van Oranje, te chanteren. Het zijn een aantal lange jaren in Spanje. Hoe gaat de jonge prins daarmee om? Wat voor vrienden maakt hij in Spanje? En hoe is het om zo lang weg te zijn van zijn familie? Zowel voor volwassenen als voor kinderen is dit een spannend en emotioneel verhaal vanuit het perspectief van een vergeten jonge prins van Oranje, en de prachtige illustraties (van Arend van Dam zelf) maken het helemaal af. Een superleuk boek om samen te lezen!

Boekhandel Haasbeek
Julianastraat 26
2405 CH Alphen aan den Rijn
0172-473047
info@boekhandelhaasbeek.nl