Carillonspel

Traditioneel carillonspel op Koningsdag

Marianna Marras is de stadsbeiaardier van Alphen aan den Rijn en beklimt op Koningsdag de 140 treden van de smalle trap in de Adventtoren om tussen 11.30 en 12.00 uur het carillon te bespelen met vaderlandsliederen en natuurlijk ook het Wilhelmus.

Marianna heeft een speciaal voor Koningsdag thuis 2020 een boodschap voor iedereen: https://youtu.be/etHhjs_0o9Q

Na de restauratie in 2012 is het bespelen van het carillon een genot, en niet alleen omdat de speelcabine is vervangen en vergroot. Ook de klepels en de speeltafel zijn gerestaureerd en weer als nieuw. Ook de elektrisch aangestuurde automaat, die de dagelijkse deuntjes speelt, is vervangen.

De Adventkerk heeft een 4 octaafs beiaard. Dit houdt in dat er meer dan 40 klokken in de toren bespeeld worden. De toetsen van een carillon heten stokken en hebben dezelfde indeling als bij een piano of orgel. De stokken worden met de gesloten hand ongeveer 5 cm naar beneden geslagen. Al de stokken zijn door middel van metalen draden verbonden aan de klepels die in de klok zijn bevestigd. Bij het neerdrukken van een toets wordt de klepel tegen de klokwand geslagen en ontstaat een toon. Bijna alle beiaarden zijn ook ingericht om af en toe automatisch te spelen. Meestal is het een kort melodietje dat elk halfuur wordt gespeeld om de uurslag aan te kondigen. Vroeger werd hiervoor een speeltrommel gebruikt en werkt hetzelfde als een muziekdoos, tegenwoordig dus door de elektrisch aangestuurde automaat.

De gemeente Alphen aan den Rijn kreeg het klokkenspel aangeboden door de Alphense middenstand en inwoners op 7 mei 1962.