10 jaar Koning Willem-Alexander

2013

Na drieëndertig jaar droeg op 30 april Koningin Beatrix het koningschap over aan haar zoon Koning Willem-Alexander. Diezelfde dag vond beëdiging en inhuldiging plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Voor de Koninklijke Familie was het ook een jaar met intens persoonlijk verdriet. Op 12 augustus overleed Prins Friso.

2014

In de zomer van 2014 werd Nederland diep geraakt door de vliegramp in Oost-Oekraïne, waarbij 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, omkwamen.

De Nederlandse sporters veroverden vierentwintig medailles tijdens de Olympische Winterspelen. En ons voetbalelftal bereikte de derde plek tijdens het WK.

Bij al deze gebeurtenissen – verdrietig of blij – waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima nauw betrokken.

2015

In 2015 was het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Nationaal en internationaal werden op veel momenten de slachtoffers herdacht en stonden mensen gezamenlijk stil bij de betekenis en de waarde van vrijheid.

2016

In een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam vierde de Jostiband op 5 september 2016 zijn vijftigste verjaardag met een spetterende muziekshow. Onder de elfduizend enthousiaste fans was ook Koning Willem-Alexander.

De Jostiband ontleent zijn naam aan de Johannes Stichting in Nieuwveen, waar mensen met een verstandelijke beperking woonden. In 1966 ontdekten zij de kracht van muziek. Door de jaren heen is de band uitgegroeid tot het grootste orkest van mensen met een verstandelijke beperking ter wereld. De 120 orkestleden repeteren wekelijks in Zwammerdam en beheersen samen de meest uiteenlopende muziekstijlen.

Het jubileumconcert was voor de orkestleden een droom die in vervulling ging.

2017

Op 27 april 2017 werd Koning Willem-Alexander vijftig jaar. Met honderdvijftig Nederlanders die net als hij op die datum een kroonjaar bereikten, vierde hij dat een dag later in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba werden getroffen door verwoestend natuurgeweld. De Koning bezocht de eilanden in september en enkele maanden later – samen met de Koningin – nogmaals.

2018

Ook in 2018 bezochten de Koning en de Koningin veel activiteiten in Nederland, maar ook de internationale dimensie van hun werk kwam daarbij ruim aan bod.

Er waren Staatsbezoeken aan Luxemburg, Letland, Estland, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk.

2019

Aan het begin van 2019 verhuisden de Koning en Koningin en hun drie dochters van de Eikenhorst in Wassenaar naar het gerestaureerde Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

© RVD / Wesley de Wit

2020

Het coronavirus beïnvloedde ons leven. Heel veel mensen worden hard geraakt, in hun gezondheid, hun sociale omgeving, hun werk, inkomen, bedrijf of studie.

2021

De dag na haar achttiende verjaardag beklom de Prinses Amalia samen met haar ouders het bordes van het gebouw van de Raad van State. Zij neemt vanaf haar achttiende verjaardag zitting in de Raad van State.

@RVD Gemmy Woud-Binnendijk

2022

Een jaar vol zorgen, zoals de oorlog in Oekraïne, een tekort aan betaalbare woningen, de stikstofcrisis, hoge inflatie, het gebrek aan arbeidskrachten in cruciale sectoren, de urgente verduurzaming van de energievoorziening en de zorgelijke ontwikkeling in de mentale gezondheid van jongeren. De Koning en Koningin besteden veel aandacht aan deze onderwerpen, door middel van werkbezoeken, achtergrondgesprekken, ontvangsten en themabijeenkomsten.

2023

De afschaffing van de slavernij honderdvijftig jaar geleden wordt herdacht en gevierd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verdiepten zich in dit onderwerp en ook in de doorwerking van het koloniale verleden in het leven van mensen nu. In december 2022 gaf de Koning ook opdracht tot een onafhankelijk en grondig onderzoek naar de rol van het Huis van Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis.

Ter gelegenheid van zijn tienjarig Koningschap biedt Koning Willem Alexander samen met Koningin Máxima, op woensdag 26 april honderd mensen een feestelijke lunch aan in de Oranjezaal op Paleis Huis ten Bosch